Studies wijzen uit dat het binnenklimaat tot 70 keer meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht!
Volgens de Nationale Engelse bond van luchtkanaalreinigers verzamelt een gemiddeld huis 20 kilo aan stof en vuil in een jaar. Dit is uitermate verontrustend omdat dit ‘vuil’ omgerekend 40.000 huismijten bevat tezamen met talloze ziekmakers als bacteriën en schimmels.
We besteden gemiddeld tussen de 80- en 90% van onze tijd binnen.
We ademen lucht die behandeld worden door koelsystemen, verwarmingssystemen en ventilatiesystemen. De mate van vervuiling waar we aan blootgesteld worden kan 70 x meer vervuild zijn dan de buitenlucht. Dit is zeker zo wanneer luchtkanalen slecht of helemaal niet onderhouden worden.
Binnenklimaat Sommige mensen zijn gevoeliger voor stofdeeltjes dan anderen. Vooral kinderen, ouderen en mensen die lijden aan astma hebben meer kans om te worden beïnvloed door deze vervuilde lucht.
Als er iemand in uw familie lijdt aan astma of allergieën dan is het raadzaam uw luchtkanalen dan ook te onderhouden en te laten reinigen. U zult zien dat uw huis langer bevrijdt is van schadelijke allergenen wat resulteert in beduidend minder klachten.
Ventilatieprobleem in woning
Er zijn diverse zaken die kunnen wijzen op een ventilatieprobleem in de woning. Zo kan condens op de ramen, schimmelgroei op muren en plafonds en een muffe, bedompte of chemische geur in huis wijzen op een ventilatieprobleem.
Voor deze problemen zijn van geval tot geval verschillende oorzaken aan te wijzen. Veel voorkomende oorzaken zijn het onjuist gebruik van de ventilatievoorzieningen en onvoldoende kwaliteit van de ventilatievoorzieningen of het ontbreken ervan.
Gezondheidsklachten
Bij onvoldoende ventilatie kunnen verschillende stoffen zich in de woning ophopen. Vervuilde lucht in de woning kan gezondheidsklachten geven, zoals hoofdpijn en irritaties van de luchtwegen. Deze klachten verdwijnen vanzelf als er beter wordt geventileerd of als u naar buiten gaat.
Veel voorkomende klachten
Veel voorkomende klachten zijn benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Ook huisstofmijt kan ontstaan op warme, vochtige plaatsen in huis. Mensen met een huisstofmijtallergie kunnen in een vochtige woning meer last krijgen van astmatische klachten.
Wat kunt u zelf doen?
Zelf kunt u ook maatregelen nemen om vocht in uw woning tegen te gaan. Het bestrijden van vocht is essentieel. Vocht ontstaat door douchen, koken, afwassen, drogen van de was enz. Ventileer dag en nacht in uw woning. Zorg dat er altijd raamroosters open staan en maak gebruik van het ventilatiesysteem.